23 Haziran 2014 Pazartesi

The Elephant Man / Fil Adam




Joseph Merrick vücudunda deformelerle dünyaya gelir ve yaşı ilerledikçe bu deformeler daha belirgin olmaya başlar. İlerleyen yaşlarında okulu bırakmak zorunda kalır, iş bulmakta zorlanır. Babası ve üvey annesi  tarafından reddedilen Merrick evden ayrılmak zorunda kalıp ve 17 yaşında düşkünler evinde yaşamaya başlar. Sam Torr tarafından keşfedilir ve halkın önünde Fil Adam olarak sergilenmeye başlar. Şöhreti artan Fil Adam, Londra' ya geldiğinde kendisini gören cerrah Dr. Frederick Treves tarafından tedavi edilmek amacıyla hastaneye yatırılır. Bu dönemde asilzadelerin büyük ilgisiyle karşılaşır ve sık sık asilzadeler tarafından ziyaret edilir. Merrick 27 yaşında boğularak ölür.

Bu etkileyici hayat hikayesini 1980 yılında David Lynch beyaz perdeye aktardı. Merrick'in hayat hikayesi bir çok filme konu olmuştu fakat en etkileyici olanı David Lynch'den geldi. Lynch, filmi özellikle siyah beyaz çekti. Merrick' in hayatını çekerken zorlandığı tek bir nokta olmuştu; o da makyaj. Filmin makyajları Christopher Tucker' a ait ve inanılmaz bir iş çıkardığı tartışılmaz. Lynch, Tucker' ın Fil Adam makyajını yaparak filmini kurtarmasını istemiş. Bu film bir çok dalda Oscar'a aday olmuş fakat henüz en iyi makyaj kategorisi olmadığından Christopher Tucker' a makyajlar nedeniyle onur ödülü verilmiş . The Elephant Man filminden sonra Akademi bu kategoriyi listesine eklemiş.

The Elephant Man/ John Hurt





İlk başta Lynch, Hurt'ün giymesi için Merrick 'in deformelerini ayrıntılı şekilde gösteren bir kostüm tasarlamış.
Fakat Hurt kostümü giydiğinde görüntü çok hantal ve yapay olmuş. Bu kostüm tamamen işe yaramaz ve kullanılamaz olduğundan bu fikrinden vazgeçmiş. Fakat takvime göre çekimlerin başlaması gerekiyordu ve Lynch bu esnada özel efekt makyaj sanatçısı Christopher Tucker'a ulaştı, makyajın yapılması için çekim süresi uzatıldı.








Tucker, Merrick'in fotoğraflarından vücudun hangi kısmında deformeler olduğunu, büyüklüklerini ve renklerini inceleyerek işe başladı. Ardından Royal Londra Hastanesinde bulunan Merrick'in iskeletine ulaştı. Royal Londra Hastanesi yüz ve bacaklarda bulunan deformelerin her ayrıntısına kadar kalıbının Tucker tarafından alınmasına izin verdi. Filmde Merrick'in gerçekte olan deformeleri birebir Hurt'e uygulandı. Buraya kadar bile inanılmaz bir iş çıkarmıştır Tucker.



Sol taraftaki fotoğraflar Merrick'e ait, sağ tarafta ise Hurt'e uygulanan makyajı görüyoruz. Hiçbir detay
atlanmamış ve aynı deformeler başarılı bir şekilde uygulanmış. Sadece makyaj efektleri kullanarak makyajın gerçekçi olmasını sağlamak için bu makyajı uygulamak 8 saat sürmüş.




Normal bir erkek kafasının çapı 22,5 cm (bizde 54 cm. denk geliyor ) iken Joseph Merrick'in kafa çapı 36 cm. olduğundan kafa için bolca prostetik kullanılmış. Aynı durum boyun çevresinde de görüldüğünden boyun kısmı için de ekstra prostetikler uygulanmış. Kafa kısmı makyajı için 2 ayrı parça kullanılmış; arka kısım uygulandıktan sonra yüz kısmı uygulanmış ve bu iki parçanın kenarlarının birbiriyle uyumlu olması için itinayla çalışılmış. Çünkü makyajın gerçekçiliği için yapılan bu prostetik maskelerin kenarlarının ince ve birbirinden ayrı bir görüntüde olmaması gerekir. Saç için ise krep denilen bir malzemeden gerçek saç görüntüsü elde edilmiş.



Joseph Merrick' in oldukça kalın bir dudak yapısı vardı; birebir aynı dudağın uygulanması oyunculuğunu etkileyeceği ve konuşmada sıkıntı yaşayacağını düşündüğü için hem Hurt'e hem de Tucker'a endişe veriyordu. Tucker dudağının bir kısmı yukarıda olan fakat biriyle konuşurken normal bir dudağa sahip gibi konuşmaya çalışan insanları düşünerek Merrick'in dudağının aynısını modellemek yerine Hurt'e Merrick'in dudağı görünümlü deforme ayrı bir prostetik uygulamış. Bu durum Hurt'ün ağzını kapatıp açmasını ve konuşmasını kolaylaştırmış.

Vücut kısmı için 15 ayrı parça poam lateks prostetik makyaj uygulaması yapılmış. Her biri için ayrı ayrı modellemeler yapılmış haliyle. Aralıksız 46 saat süren bir çalışma sonucunda Elephant Man makyajı ortaya çıkmış.






Joseph Merrick'in gerçek hikayesi ile ilgili bu videoyla yazıyı sonlandıralım.

                                                                              

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder