18 Haziran 2014 Çarşamba

Factory Girl Edie




'60'lardaki bir kişi beni kendine, hayatımda tanıdığım herkesten daha hayran bıraktı. Tecrübe ettiğim bu hayranlık hissi muhtemelen aşkın bir çeşidine çok yakındı.'
                                                                                                      Andy Warhol

2006 yapımı yönetmenliğini George Hickenlooper'ın yaptığı Factory Girl / Fabrika Kızı, Edie Sedgwick 'in hayatının Andy Warhol ile kesiştiği bölümünü konu alıyor. Film 60'larda geçiyor ve 60'ların stilini, makyajlarını, saçlarını ve underground sanat anlayışını filmin arka planında işliyor. Edie dönemin ikonlarından biri ve bu durum tüm stiliyle filmde karşımıza çıkıyor.


Edie Sedgwick / Sienna Miller


Sienna Miller'ın Edie'ye bu kadar benzemesinin nedeni yüz hatlarının uygun olmasının yanı sıra makyaj ve saç tasarımcılarının işlerini iyi yaptıklarının göstergesi. Edie 60'lı yıllarda makyajı, saçı ve stili ile o dönemin ikonları arasına girmeyi başarmıştı. Film Edie'nin hayatının uyarlaması olduğundan Sienna'da tam anlamıyla Edie'yi görebiliyoruz.



Bu değişimi gerçekleştiren makyaj sanatçısı Kate Biscoe. Edie'nin en belirgin özelliklerinden biri genellikle sulu boya ile boyadığı kalın kaşları (evet sulu boya), yanağındaki beni ve neredeyse hiç çıkarmadığı takma kirpikleri. Takma kirpikler konusunda gayet cömert davranıp üst üste iki kirpik kullanıyormuş Edie. Peki Sienna Miller nasıl Edie oldu?
Önce göz altına düz bir çizgi şeklinde Sienna'nın göz renkleriyle uyumlu kahverengi ve siyah karışımı likit eyeliner uygulanmış. Daha sonra bu çizginin üzerine gözlerin daha yuvarlak ve büyük görünmesi için kirpikler çizilmiş.
Transparan pudra kaşlara kadar bütün göz kapaklarına ve kris bölgesine kadar kahverengi/siyah far göz kapağına uygulanmış. Biscoe, Edie'nin trajik ifadesini güçlendirmek için kris bölgesindeki hattı cat eye görünümünün tam tersine daha yuvarlak uygulamış.
Ben için de, Edie Sedgwick'deki gerçek, likit eyeliner kullanılmış.






Sienna Miller bu rol için hazırlanırken uzun bir araştırma ve hazırlık süreci geçirmiş. Andy Warhol'un Edie ile çektiği filmleri izleyip; dans, konuşma ve Edie'nin hareketleri için çalışmalar yapmış. Bütün bu süreçlerin ardında film çekimleri başladığında kostüm, makyaj ve değişen saçların etkisiyle kendini Sienna görmek yerine Edie olarak görmüş.

Buradaki makyaja gelirsek; 60'lar stilinden biraz daha günümüze yakın bir makyaj görüyoruz. Smokey eyes yani dumanlı gözler dediğimiz makyaj gözlere uygulanmış ve dudaklar da nude tonlar kullanılmış.
















Andy Warhol / Guy Pearce




Guy Pearce'ı Andy Warhol'a dönüştüren isim makyaj sanatçısı Matthew Mungle. Guy bu rol için 15 kilo vermiş. Andy Warhol küçükken geçirdiği bir sinir hastalığı nedeniyle solgun ve pütürlü bir yüze sahip olmuş. Mungle, Andy'nin görüntüsüne ulaşabilmek için Pearce'ın üst dudağına protez ekleme yapmış. Daha sonra soluk ten için çok açık tonlarda pudra uygulamış. Saç ekibi beyaza çalan sarı renkte perukla bu görünümü tamamlamış.









Filmin diğer karakterlerinde de değişimleri az da olsa görebiliyoruz. Mina Suvari ve Jimmy Fallon Edie'nin arkadaşlarına benzetilmeye çalışılmış ve bunun için de çoğunlukla saçlardaki değişime ağırlık verilmiş.











Kapanışı, yine o dönem Andy Warhol tarafından keşfedilen The Velvet Underground grubunun Edie Sedgwick için yazdıkları şarkı ile yapalım.

                                                            

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder